5 трендових планувань кухні

Часто модернізація кухні – це не стільки оновлення побутової техніки, стільниці та шаф, скільки розуміння самої суті кухні. Це означає переосмислення плану і руху на кухні. Розглянемо п’ять основних і перевірених планувань кухні.

Однорядне планування кухні

Дане планування працює однаково добре, як на дуже маленьких так і на великих кухнях. На кухні такого типу меблі та техніка розташовуються уздовж однієї стіни. На цій стіні знаходиться холодильник, плита, мийка, нижні та навісні тумби, та ін. Переваги: – безперешкодний рух; – дозволяє максимально відкрити кухонний простір, немає ніяких бар’єрів; – простий і легкий дизайн; – все необхідне (вода, електрика) в одному місці. Недоліки: – обмежений простір; – не використовується класичний кухонний трикутник (цей трикутник включає в себе три елементи, навколо яких зосереджується вся активність на кухні, а саме – холодильник-плита-мийка).

 

Дворядне планування або кухня в стилі камбуз

Коли простір вузький і обмежений (наприклад, в невеликих будинках і квартирах), планування камбуз-кухні часто є єдиним рішенням дизайну. Дві стіни, які знаходяться одна напроти одної, облаштовуються всім необхідним. Третя стіна відкрита для доступу в цю область. Четверта стіна залишається пустою або буває прохідною. Переваги: – завдяки стільницям з обох сторін робочий простір є дуже функціональним; – при такому плануванні є можливість вмістити більше меблів ємностей та кухонної техніки. Недоліки: – рух між двома основними робочими областями може бути проблемою через вузький прохід. Це не найкраще планування, якщо на кухні будуть готувати одночасно дві людини;

 
L-подібна кухня

L-подібне планування кухні є найпопулярнішим. Його також можна назвати стандартом, яким користуються багато виробників та дизайнерів кухонних меблів. На двох з чотирьох стін є стільниці і кухонне приладдя. Дві інші стіни відкриті. Переваги: – зручно використовувати кухонний трикутник (холодильник-плита-мийка); – збільшення простору стільниці; – це планування найкраще підходить для додавання кухонного острова, так як немає шаф, що обмежують його розміщення, на відміну від дворядної кухні або U-подібної. Недоліки: – можлива велика відстань від кінцевих точок, наприклад від плити до холодильника); – сліпі кути є проблемою. Кутові тумби та настінні шафи важкодоступні.

   
 

Острівне планування

Такий дизайн дозволяє використовувати дві робочі станції. L-подібна або ж U-подібна кухня доповнюється кухонним островом, який включає в себе або плиту або мийку, часом навіть обидва елементи. Переваги: – область острова доволі простора, так як є набагато ширшою, ніж стандартна стільниця кухні; – 2 людини легко можуть працювати на такій кухні, так як робочі місця розділені. Недоліки: – загальна площа кухні має бути досить великою, щоб вмістити острів та забезпечити комфорний рух біля нього.

   

U-подібна кухня

U-подібне планування можна розглядати як дворядну кухню, за ​​винятком того, що на одному кінці є стільниця, а інший залишається відкритим. Переваги: – таке розташування підтримує хороший робочий процес за допомогою класичного трикутника; – закрита стіна забезпечує простір для додаткових шаф. Недоліки: – якщо ви хочете обладнати таку кухню ще й островом, прохід має бути не менше 120 см шириною, в іншому випадку таке рішення буде не практичним.

   

Повернутись